Εμβόλιο Covid-19: Τι πρέπει να κάνουμε για τις παρενέργειες

Εμβόλιο Covid-19: Τι πρέπει να κάνουμε για τις παρενέργειες

Σε αυτή τη λειτουργία, εξετάζουμε τις επιλογές over-the-counter και τις θεραπείες στο σπίτι για τις παρενέργειες του εμβολίου CovID-19.

Όλα τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία βασίζονται σε διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα κατά τη στιγμή της δημοσίευσης. Ορισμένες πληροφορίες ενδέχεται να είναι ξεπερασμένες. Επισκεφθείτε το κόμβο Coronavirus και ακολουθήστε τη σελίδα Live Updates για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία Covid-19.

Όλα τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το COVID-19, φέρουν τη δυνατότητα παρενέργειων. Σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν επί του παρόντος 15 εμβόλια Covid-19 που έχουν εξουσιοδοτηθεί για χρήση σε τουλάχιστον μία χώρα το καθένα.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες μετά από εμβόλια Covid-19 είναι κόπωση, πυρετός, πονοκέφαλοι, πόνοι σώματος, ρίγη, ναυτία, διάρροια και πόνος στη θέση της ένεσης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Όλοι επηρεάζονται διαφορετικά από τον εμβολιασμό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν λίγες ή καθόλου παρενέργειες, ενώ άλλοι μπορεί να βιώσουν πολλαπλές παρενέργειες και να αισθάνονται αρκετά άρρωστοι.

Σε αυτό το χαρακτηριστικό, εξηγούμε τι πρέπει να κάνουμε σχετικά με τις παρενέργειες ενός εμβολίου Covid-19.

Μείνετε ενημερωμένοι με ζωντανές ενημερώσεις σχετικά με την τρέχουσα επιδημία COVID-19 και επισκεφθείτε τον κόμβο του κοροναϊού για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία.

over-the-counter θεραπείες

Όποιος ανησυχεί για τις παρενέργειες του εμβολιασμού μπορεί να αναρωτιέται ότι θα πρέπει να λάβει ένα φάρμακο over-the-counter πριν πάρει το εμβόλιο, για να αποτρέψει οποιαδήποτε πλευρά εφέ πριν από την εμφάνισή τους.

Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν το συνιστούν. Κατά τη λήψη μέτρων για την πρόληψη των συμπτωμάτων άλλων προβλημάτων υγείας είναι μια καλή ιδέα, αυτό δεν συμβαίνει εδώ.

Είναι καλύτερο να περιμένετε και να δείτε αν προκύπτουν παρενέργειες, στη συνέχεια, αντιμετωπίζετε αυτά τα ξεχωριστά, σε αντίθεση με την εικασία και τη λήψη αρκετών προϊόντων over-the-counter μπροστά από το χρόνο.

Ένα άτομο πρέπει να επισκεφθεί τον τοπικό φαρμακοποιό του πριν πάρει οποιαδήποτε φάρμακα χωρίς συνταγή για να διευκολύνει τις παρενέργειες του εμβολίου. Επειδή ένας φαρμακοποιός γνωρίζει τα φάρμακα και το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, έχουν καλή κατανόηση για τυχόν αλληλεπιδράσεις που μπορεί να συμβούν.

Αλλά τι γίνεται αν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τον φαρμακοποιό του και χρειάζεται άμεση ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους, τον πόνο της έγχυσης, τον πυρετό ή τον συνδυασμό αυτών των ζητημάτων; Σε αυτή την περίπτωση, τα παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν:

 • Ibuprofen (ADVIL)
 • Acetaminophen ή παρακεταμόλη (Tylenol) /H2>

  Για όσους προτιμούν να μην αναλάβουν φάρμακα over-the-counta ή αναζητούν πρόσθετες θεραπείες, αρκετές τεχνικές αυτο-φροντίδας μπορούν να βοηθήσουν να διευκολυνθούν οι παρενέργειες εμβολιασμού Covid-19.

  Για αντιδράσεις στη θέση ένεσης, όπως ο πόνος ή το πρήξιμο, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, δροσερό υγρό πλυντήριο για να δημιουργήσετε μια συμπίεση. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει με τους μυς και τους πόνους των αρθρώσεων.

  Για να διευκολύνετε τον πόνο ή την ακαμψία στο χέρι, μετακινήστε το όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντίθετο και να προκαλέσει λίγη δυσφορία, αλλά βοηθά στην αποτροπή περαιτέρω ακαμψίας, χαλαρώνοντας τους επώδυνους μυς.

  Όποιος με ρίγη και χαμηλό πυρετό θα πρέπει να φροντίσει να πίνει άφθονο νερό για να αποφύγει την αφυδάτωση. Φορώντας ελαφριά ρούχα και ντύσιμο σε στρώματα θα βοηθήσει στην πρόληψη της υπερθέρμανσης.

  Τι είναι το ‘covid arm’;

  Αυτό μπορεί να είναι μια παρενέργεια του εμβολιασμού Moderna Covid-19. Πρόκειται για ένα κόκκινο εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί γύρω από το σημείο έγχυσης, συνήθως περίπου 7 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου, αν και το χρονοδιάγραμμα μπορεί να ποικίλει.

  Ενώ η εμφάνιση του εξάνθημα μπορεί να είναι ανησυχητική, δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Εάν αυτό το εξάνθημα αναπτύσσεται και είναι ενοχλητικό, χρησιμοποιήστε μια δροσερή συμπίεση – είτε ένα δροσερό, καθαρό υγρό washcloth είτε ένα πακέτο πάγου τυλιγμένο σε μια πετσέτα.

  Μια άλλη επιλογή είναι να μιλήσετε με έναν φαρμακοποιό για να προσδιορίσετε εάν η λήψη αντιισταμινικής, όπως η διφαινυδραμίνη (Benadryl), θα ήταν ασφαλής. Τα αντιισταμινικά μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία, οπότε ένα άτομο δεν πρέπει να οδηγεί μέχρι να είναι σίγουροι για τις επιπτώσεις του φαρμάκου.

  Το εξάνθημα τείνει να διαρκεί περίπου 5 ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 εβδομάδες. Δεν υπάρχει ανάγκη ανησυχίας εάν αναπτύσσεται μετά και διαρκεί περισσότερο από άλλες παρενέργειες του εμβολίου.

  Πόσο καιρό διαρκούν οι παρενέργειες;

  Οι δυσμενείς επιδράσεις των εμβολίων Covid-19 θα πρέπει να διαρκούν μόνο για λίγες μέρες. Εάν διαρκέσουν περισσότερο, επικοινωνήστε με έναν γιατρό.

  Ορισμένες παρενέργειες, όπως πυρετό, ρίγη και κόπωση, είναι επίσης συμπτώματα του Covid-19. Είναι δυνατόν να ληφθεί μόλυνση SARS-COV-2 πριν ή μετά τη λήψη του εμβολίου-πριν το σώμα έχει την ευκαιρία να παράγει τα σωστά αντισώματα και να δημιουργήσει ασυλία. Επίσης, ενώ τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, δεν εγγυώνται 100% προστασία από τον ιό.

  Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19 επειδή κανένας δεν περιέχει ολόκληρο τον ιό SARS-COV-2. Όποιος αναπτύσσει το Covid-19 μετά την παραλαβή του εμβολίου ήταν πιθανότατα εκτεθειμένος στον ιό προτού να μπορέσουν να δημιουργήσουν αρκετή ασυλία.

  Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μοιάζουν με συμπτώματα Covid-19 παραμένουν, λαμβάνουν μια δοκιμή Covid-19 και ακολουθούν τις τοπικές κατευθυντήριες γραμμές για την αυτο-απομόνωση.

  πότε να δείτε έναν φαρμακοποιό

  Ένας φαρμακοποιός μπορεί να βοηθήσει να προσδιορίσει εάν τα φάρμακα χωρίς συνταγή είναι ασφαλή και κατάλληλα για κάθε άτομο και αν ναι, ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές.

  Θεωρούν το ιστορικό υγείας ενός ατόμου και να βεβαιωθούν ότι όλα τα προϊόντα που δεν θα αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα. Επιπλέον, ένας φαρμακοποιός μπορεί να συστήσει θεραπείες στο σπίτι και να συμβουλεύσει για το αν θα επικοινωνήσει με έναν γιατρό. Μπορούν επίσης να εξηγήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν ένα φάρμακο, πώς λειτουργεί και ποιες παρενέργειες πρέπει να προσέξετε.

  Πότε να δείτε έναν γιατρό

  Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης εάν οι παρενέργειες αυξάνονται σημαντικά χειρότερα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακραία τρυφερότητα, πόνο ή ερυθρότητα στο σημείο έγχυσης. Επίσης, αναζητήστε επαγγελματική φροντίδα εάν οι παρενέργειες διαρκέσουν περισσότερο από μερικές ημέρες.

  Όποιος μπορεί να έχει σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο θα πρέπει να καλέσει το 911 ή να λάβει με άλλο τρόπο την ιατρική περίθαλψη. Αυτή η αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία και μπορεί να συνεπάγεται δυσκολία στην αναπνοή, κλείσιμο του λαιμού, οίδημα του προσώπου και κυψέλες. Αυτές οι αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι πολύ σπάνιες και η αναφυλαξία επηρεάζει 2-5 σε κάθε 1 εκατομμύριο ανθρώπους που λαμβάνουν εμβόλιο Covid-19.

  Αναφυλακτικές αντιδράσεις στο εμβόλιο τείνουν να εμφανίζονται γρήγορα. Αφού έχει μια δόση του εμβολίου, ένα άτομο θα παρατηρηθεί από έναν επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης για περίπου 15 λεπτά. Αυτό είναι για να διασφαλιστεί ότι εάν εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, οι ιατρικοί επαγγελματίες είναι σε ετοιμότητα και προετοιμασμένοι με θεραπεία.

  παρενέργειες παρακολούθησης

  παραπάνω, περιγράψαμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες του εμβολίου, αλλά αντιμετωπίζουμε άλλες δυσμενείς επιδράσεις δεν δείχνουν απαραιτήτως ότι κάτι είναι λάθος.

  Οι παρενέργειες δείχνουν ότι το εμβόλιο λειτουργεί, ότι το σώμα δημιουργεί αντισώματα και αναπτύσσει ανοσολογική μνήμη για την καταπολέμηση των μελλοντικών λοιμώξεων SARS-COV-2.

  όλοι αντιδρούν διαφορετικά σε εμβόλια και μερικοί άνθρωποι βιώνουν πιο σοβαρές παρενέργειες από άλλες. Η σοβαρότητα των παρενεργειών δεν συσχετίζεται με το επίπεδο ασυλίας του σώματος.

  Οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης της εφαρμογής V-SAFE του CDC μετά τη λήψη εμβολιασμού. Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει σε ένα άτομο να παρακολουθεί και να αναφέρει παρενέργειες. Επιτρέπει επίσης στο CDC να επικοινωνήσει με το άτομο και να θέσει τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τα αναφερόμενα αποτελέσματα.

  Η SAFE επιτρέπει στο CDC να συλλέγει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να παρακολουθεί τις τάσεις σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Έχει επίσης ένα χαρακτηριστικό υπενθύμισης για άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο σε δύο δόσεις.

  για ζωντανές ενημερώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το νέο κορωνιοϊό και το Covid-19, κάντε κλικ εδώ.

  • Δημόσια υγεία
  • Ανοσοποιητικό σύστημα/εμβόλια