COVID-19 oltóanyag: Mi a teendő a mellékhatásokkal

COVID-19 oltóanyag: Mi a teendő a mellékhatásokkal

Ebben a szolgáltatásban megvizsgáljuk a tőzsdén kívüli lehetőségeket és a COVID-19 vakcina mellékhatásainak otthoni gyógyszereit.

Az összes adat és statisztika a közzététel idején a nyilvánosan elérhető adatokon alapul. Néhány információ elavult lehet. Látogasson el a Coronavírus csomópontunkra, és kövesse az élő frissítések oldalunkat a Covid-19 pandémiáról szóló legfrissebb információkkal kapcsolatban.

Az összes oltás, beleértve a COVID-19-et is, magában foglalja a mellékhatásokat. Az egész világon jelenleg 15 Covid-19 oltás van, amelyet legalább egy országban engedélyeznek.

A COVID-19 oltások után a leggyakoribb mellékhatások a fáradtság, a láz, a fejfájás, a testfájdalmak, a hidegrázás, a hányinger, a hasmenés és a fájdalom az injekció beadásának helyén.

Mindenkit a vakcinázás eltérően érint. Néhány embernek kevés mellékhatása van, vagy egyáltalán nem tapasztalhat mellékhatást, míg mások több mellékhatást tapasztalhatnak, és elég betegnek érzik magukat.

Ebben a szolgáltatásban elmagyarázzuk, mit kell tenni a COVID-19 oltás mellékhatásaival kapcsolatban.

Legyen tájékoztatva az élő frissítésekkel a jelenlegi Covid-19 kitörésről, és látogasson el a Coronavírus központunkra, hogy további tanácsokat kapjon a megelőzéssel és a kezeléssel kapcsolatban.

Vény nélkül kapható kezelések

A vakcinázás mellékhatásai miatt aggódnak, és kíváncsi lehet, hogy a vakcinát el kell végeznie, hogy a vakcinát megkapja, hogy bármelyik oldalt elkerülje. hatások, mielőtt azok bekövetkeznének.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) azonban nem ajánlják. Míg a más egészségügyi problémák tüneteinek megelőzésére irányuló lépéseket jó ötlet, itt nem ez a helyzet.

A legjobb várni, és megnézni, hogy valamilyen mellékhatás merül fel-e, majd ezeket külön-külön kezelje, szemben a kitalálással és több tőzsdén kívüli termék elvételével.

Az embernek meglátogatnia kell a helyi gyógyszerészét, mielőtt bármilyen tőzsdén kapható gyógyszert szedne a vakcina mellékhatásainak enyhítése érdekében. Mivel a gyógyszerész tisztában van az ember gyógyszereivel és kórtörténetével, jól megértik az esetleges interakciókat.

De mi van, ha egy személy nem tud kapcsolatba lépni gyógyszerészével, és azonnali megkönnyebbülést igényel az izomfájdalmaktól, az injekciós fájdalom, a láz vagy ezeknek a kérdéseknek a kombinációja miatt? Ebben az esetben az alábbiak segíthetnek:

  • ibuprofen (advil)
  • acetaminofen vagy paracetamol (tylenol)

otthoni gyógyszerek

Azok számára, akik inkább nem szednek a vény nélkül kapható gyógyszereket, vagy további kezeléseket keresnek, számos öngondozási technika segíthet megkönnyíteni a Covid-19 vakcinázási mellékhatásait.

Az injekciós helyen lévő reakciókhoz, például fájdalomhoz vagy duzzanathoz használjon tiszta, hűvös nedves mosdót, hogy kompressziót hozzon létre. Ez segíthet az izom- és ízületi fájdalmakban is.

A karban a fájdalom vagy merevség megkönnyítése érdekében mozgassa azt, amennyire csak lehetséges. Ez ellentmondásosnak tűnhet, és kissé kellemetlenséget okozhat, de segít megelőzni a további merevséget azáltal, hogy meglazítja a fájó izmokat.

Mindenkinek, aki hidegen és alacsony fokú lázban van, győződjön meg arról, hogy inni sok vizet a kiszáradás elkerülése érdekében. A könnyű ruházat viselése és a rétegekben lévő öltözködés segít megelőzni a túlmelegedést.

Mi az a „covid kar”?

Ez a Moderna Covid-19 oltás mellékhatása lehet. Ez egy piros, foltos kiütés, amely az injekció beadási helyén megjelenhet, általában körülbelül 7 nappal az első oltás adagja után, bár az időzítés változhat.

Míg a kiütés megjelenése riasztó lehet, ez nem életveszélyes. Ha ez a kiütés kialakul és zavaró, használjon hűvös kompressziót – akár egy hűvös, tiszta nedves mosdót vagy egy törülközőbe csomagolt jégcsomagot.

Egy másik lehetőség az, hogy beszéljen egy gyógyszerészgel annak meghatározására, hogy egy antihisztamin, például a difenhidramin (benadril) szedése biztonságos -e. Az antihisztaminok álmosságot okozhatnak, így az embernek nem szabad vezetni, amíg nem biztosak a gyógyszer hatásaival kapcsolatban.

A kiütés általában körülbelül 5 napig tart, de ez akár 3 hétig is eltarthat. Nincs szükség aggodalomra, ha tovább fejlődik és hosszabb ideig tart, mint más oltóanyag -mellékhatások.

Meddig tartanak a mellékhatások?

A COVID-19 vakcinák káros hatása csak néhány napig tarthat. Ha hosszabb ideig tartanak, vegye fel a kapcsolatot egy orvossal.

Néhány mellékhatás, például láz, hidegrázás és fáradtság, szintén a COVID-19 tünetei. Lehetséges, hogy a SARS-COV-2 fertőzést közvetlenül a vakcina megkapása előtt vagy után kaphatjuk-mielőtt a testnek esélye lenne a megfelelő antitestek előállítására és az immunitás felépítésére. Ugyanakkor, bár az oltások nagyon hatékonyak, nem garantálják a vírus elleni 100% -os védelmet.

Fontos szem előtt tartani, hogy egyetlen oltás sem okozhat COVID-19-et, mivel egyik sem tartalmazza a teljes SARS-COV-2 vírust. Bárki, aki a oltás fogadása után fejleszti a Covid-19-et, valószínűleg ki volt téve a vírusnak, mielőtt elegendő immunitást tudnának felépíteni.

Ha a COVID-19 tünetekhez hasonló mellékhatások továbbra is fennállnak, vegye be a COVID-19 tesztet, és kövesse az önzolációról szóló helyi irányelveket.

Mikor kell megnézni egy gyógyszerész

A gyógyszerész segíthet meghatározni, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek biztonságosak-e és megfelelőek-e az egyes személyek számára, és ha igen, akkor a legjobb lehetőségek.

Fontolják meg az ember egészségügyi előzményeit, és ügyelnek arra, hogy a tőzsdén kívüli termékek nem lépnek kölcsönhatásba más gyógyszerekkel. Ezenkívül egy gyógyszerész ajánlhatja az otthoni gyógyszereket, és tanácsot adhat arról, hogy vegye fel a kapcsolatot orvoshoz. Megmagyarázhatják azt is, hogyan kell használni egy gyógyszert, hogyan működik, és milyen mellékhatásokat kell figyelni.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Vegye fel a kapcsolatot az egészségügyi szakemberrel, ha bármelyik mellékhatás jelentősen rosszabb. Ez magában foglalhatja a szélsőséges érzékenységet, a fájdalmat vagy a bőrpírot az injekciós helyen. Ezenkívül kérjen szakmai ellátást, ha valamelyik mellékhatás néhány napnál hosszabb ideig tart.

Bárki, akinek súlyos allergiás reakciója lehet a vakcinára, hívja a 911 -et, vagy más módon kapjon sürgősségi orvosi ellátást. Ez a reakció anafilaxishoz vezethet, és nehézségeket okozhat a légzéshez, a torok bezárásához, az arc duzzanatához és a csalánkiütéshez. Ezek a vakcinával kapcsolatos reakciók nagyon ritkák, és az anafilaxia minden egymillió embernél 2–5-et érint, akik COVID-19 oltást kapnak.

A vakcinával kapcsolatos anafilaktikus reakciók általában gyorsan fordulnak elő. Egy adag oltás után egy személyt egy egészségügyi szakember figyel meg kb. 15 percig. Ennek célja annak biztosítása, hogy ha allergiás reakció következik be, az egészségügyi szakemberek kéznél vannak és kezeléssel készülnek.

A mellékhatások megfigyelése

A fentiekben leírtuk a vakcina néhány gyakori mellékhatását, de más káros hatások tapasztalatai nem feltétlenül jelzik, hogy bármi rossz.

A mellékhatások azt mutatják, hogy a vakcina működik, hogy a test antitesteket hozzon létre és immunmemóriát alakít ki a jövőbeli SARS-COV-2 fertőzések leküzdésére.

Mindenki másképp reagál az oltásokra, és néhány ember súlyosabb mellékhatásokkal jár, mint mások. A mellékhatások súlyossága nem korrelál a test immunitás szintjével.

Az Egyesült Államokban az emberek megfontolhatják a CDC V-Safe alkalmazásának letöltését a vakcinázás után. Ez az alkalmazás lehetővé teszi az ember számára, hogy nyomon kövesse és jelentse a mellékhatásokat. Ez lehetővé teszi a CDC számára is, hogy kapcsolatba lépjen a személyrel, és feltegyen minden kérdést a jelentett hatásokkal kapcsolatban.

V-Safe lehetővé teszi a CDC számára, hogy valós időben gyűjtse az adatokat, és figyelemmel kíséri a mellékhatások tendenciáit. Emellett emlékeztető funkciója azoknak az embereknek is, akik két adagban kapják meg az oltást.

Az új coronavírus és a Covid-19 új fejlesztéseinek élő frissítéseihez kattintson ide.

  • Közegészségügy
  • Immunrendszer/oltások