este carrageenan sigur să mănânce?

este carrageenan sigur să mănânce?

Carrageenan este un aditiv alimentar comun extras din alge roșii. Producătorii îl folosesc adesea ca agent de îngroșare.

Administrația pentru produse alimentare și droguri din Statele Unite (FDA) au aprobat aditivul pentru utilizare, dar rămân îngrijorări cu privire la siguranța sa.

Unii oameni de știință cred Că carrageenanul poate provoca inflamație, probleme digestive, cum ar fi balonarea și boala intestinală iritabilă (IBD) și chiar cancerul de colon.

Cu toate acestea, validitatea acestor afirmații este dezbătută fierbinte, deoarece singurele dovezi de susținere provine din studii din studii În celule și animale.

În acest articol, aruncăm o privire mai atentă asupra riscurilor și utilizărilor carrageenanului.

este carrageenan rău pentru tine?

diferit Formele de carrageenan au diferite utilizări și riscuri potențiale.

Carrageenan de calitate alimentară este extras din alge roșii și prelucrate cu substanțe alcaline.

Când carrageenanul este procesat cu acid, creează o substanță numit carrageenan degradat, sau Poligeenan, care poartă avertismente semnificative pentru sănătate.

Poligeenan este o substanță inflamatorie. Cercetătorii îl folosesc adesea pentru a testa noi medicamente antiinflamatoare în laborator. Poligeenan nu este aprobat ca aditiv alimentar.

Ce spune cercetările?

Carrageenan degradat, sau Poligeenan, nu este sigur de mâncat. Cercetările la animale indică faptul că provoacă tumori intestinale și ulcere și poate chiar să declanșeze cancerul de colon.

Din cauza pericolului posibil, mai puține studii au investigat efectele potențiale la om. La fel ca acestea, au condus Agenția Internațională pentru Cercetări în Cancer pentru a enumera Poligeenan ca un posibil cancerigen uman.

Acest lucru înseamnă că agenția a revizuit dovezile că Poligeenan poate provoca cancer la animale și a concluzionat că poate avea că aceasta poate avea Același efect la om.

Unii oameni de știință sunt îngrijorați de faptul că carrageenanul de calitate alimentară este de asemenea periculos. Acest lucru se datorează faptului că diverse studii, care datează din anii 1960, arată că substanța se poate degrada și devine toxică atunci când se amestecă cu acidul stomacal.

Comunitatea medicală nu este sigură în ce măsură se degradează carageenanul în sistemul digestiv. Aceasta înseamnă că nu știm dacă vreo sumă este toxică. Este important de menționat că niciun studiu conex nu a implicat participanți umani.

Constatările unei revizuiri din 2017 au indicat că chiar și carageenanul nedegradat poate provoca inflamație și tulburări intestinale, ceea ce sugerează că această substanță poate contribui la ulcerații și IBD.

Cu toate acestea, autorii unei revizuiri din 2018 au concluzionat că nu există suficiente dovezi pentru a trage concluzii despre efectele exacte asupra sănătății carrageenanului.

dovezi anecdotice sugerează că eliminarea carageenanului din dietă Poate oferi scutire de probleme digestive, cum ar fi balonarea și IBD. Cu toate acestea, aceste rapoarte nu sunt rezultatul cercetării științifice.

Cum se folosește carrageenanul?

Carrageenan are o varietate de utilizări.

Deși nu are aromă sau valoare nutritivă, este un agent de îngroșare util și stabilizator. Unii producători includ în produse precum laptele de ciocolată, pentru a opri laptele să se separe.

poate, de asemenea, să înlocuiască grăsimile în alimente care nu sunt cu conținut scăzut de grăsimi și produse de înlocuire a lactatelor care vizează piața vegană.

gelarex in farmaci

Unii producători folosesc Carrageenan ca liant în carnea de deli prelucrată. Alții o injectează în păsări pre-gătite pentru a licita carnea și a o menține suculentă mai mult timp.

companiile folosesc adesea carrageenan ca o alternativă vegană la gelatină, în deserturi, de exemplu. Este, de asemenea, un ingredient obișnuit în conserve pentru animale de companie.

produse non-alimentare, cum ar fi gelurile de pariuri de aer și pasta de dinți conțin frecvent, de asemenea, carrageenan. Conțineți Carrageenan pe etichetare.

pericole posibile și efecte secundare ale Carrageenanului

Există unele dezbateri dacă rezultatele studiilor bazate pe animale și celule se pot aplica oamenilor.

Dacă pot, posibilele efecte secundare ale consumului de carrageenan includ:

 • Inflamarea
 • Bloation
 • Sindromul intestinului iritabil și IBD
 • Intoleranță la glucoză
 • Cancer de colon
 • Alergii alimentare

Alimente care conțin Carrageenan

pentru că carrageenanul are O varietate de utilizări, este inclusă într -o gamă largă de produse.

Următoarele alimente conțin în mod obișnuit Carrageenan:

 • lactate: frișcă, lapte de ciocolată, înghețată, smântână, brânză de căsuță și produse de iaurt stoarse pentru copii
 • alternative lactate : lapte de soia, lapte de migdale, lapte de cânepă, lapte de nucă de cocos și budinci de soia și alte deserturi
 • Carne: curcan feliat, pui preparat și carne de deli
 • alimente preparate: supe conserve Bulionuri, mese cu microunde și pizza congelată

Unele băuturi nutriționale sau dietetice conțin carrageenan, la fel ca unele suplimente, inclusiv vitamine masticabile.

pentru că poate fi utilizat ca un Alternativă cu gelatină, unii producători folosesc carrageenan în produse pe bază de jeleu, inclusiv deserturi de jeleu vegan.

Alternative la Carrageenan

În S.U.A. . O persoană ar trebui să poată evita carrageenanul verificând cu atenție etichetarea.

Calitățile de îmbunătățire a texturii Carrageenanului, de exemplu, pot fi replicate folosind:

 • Locust Bean Gum
 • Gum Arabic
 • Alginat
 • Guar Gum
 • Xanthan Gum

Când o băutură care tinde să se separe , cum ar fi laptele de ciocolată, nu conține un stabilizator, este posibil ca o persoană să fie nevoie să agite sticla. Acest lucru nu afectează calitatea sau siguranța produsului.

Concluzie

Există de mult timp îngrijorare și dezbatere cu privire la siguranța consumului de carrageenan. Acest aditiv alimentar este produs prin amestecarea unui extract de alge marine cu substanțe alcaline.

oamenii de știință acceptă pe scară largă că carrageenanul degradat, sau Poligeenan, pot declanșa cancer și alte probleme de sănătate. Poligeenan se face prin amestecarea aceluiași extract de alge marine cu acid. Este un agent inflamator puternic utilizat în laboratoare.

Studiile la animale indică faptul că unele carrageenan de calitate alimentară se poate degrada, devenind Poligeenan, atunci când este expus la acid stomacal.

aceste studii nu au arătat în mod concludent dacă cantitatea de carrageenan degradat este periculoasă. Cu toate acestea, din cauza riscului potențial, niciun cercetători nu au efectuat studii la om.

În S.U.A., FDA au aprobat carageenan pentru utilizare ca aditiv alimentar.

Unii oameni raportează că Eliminarea carageenanului din dietă a contribuit la ameliorarea simptomelor disconfortului stomacului, cum ar fi balonarea și IBD. Cu toate acestea, nicio cercetare științifică nu susține aceste afirmații.

 • Cancer colorectal
 • Alergie alimentară
 • Crohn’s/IBD
 • Nutriție/dietă

Știri medicale de astăzi au orientări stricte de aprovizionare și se bazează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială .