Stomaku i mërzitur: Sëmundja e Crohn apo diçka tjetër?

Stomaku i mërzitur: Sëmundja e Crohn apo diçka tjetër?

Një stomak i mërzitur mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me ato të sëmundjes së Crohn, që është një lloj sëmundjeje inflamatore e zorrëve (IBD). Megjithëse simptomat e vazhdueshme gastrointestinale (GI) mund të tregojnë një IBD, siç është sëmundja e Crohn, ka shumë shkaqe të tjera të mundshme që duhet të merren parasysh.

Simptomat e stomakut të mërzitur shpesh ndodhin pasi të keni ngrënë një vakt të madh ose të pini shumë pije të kafeinuara ose të gazuara.

Ky artikull do të diskutojë shkaqet e ndryshme të stomakut të mërzitur, si t’i trajtoni ato shkaqe dhe si të dalloni sëmundjen e Crohn nga shkaqe të tjera të mundshme.

isfarë është stomaku i mërzitur?

Një stomak i mërzitur i referohet një grupi simptomash që prekin sistemin GI.

Disa simptoma të stomakut të mërzitur përfshijnë:

 • siklet, dhimbje ose një ndjesi djegieje në pjesën e sipërme të barkut
 • Ndjenja e pakëndshme e plotë gjatë ose menjëherë Pas një vakt
 • tinguj që rriten ose gurlesat që vijnë nga stomaku
 • Gaz i tepërt që shkakton bloating ose varros
 • nauze

Shkaqet e stomakut të mërzitur

Një person mund të ketë një stomak të mërzitur për arsye të shumta. Megjithëse kushtet dhe infeksionet në traktin GI mund të shkaktojnë simptoma të pakëndshme të tretjes, shumica e rasteve të stomakut të mërzitur ndodhin si rezultat i zakoneve të caktuara të ngrënies që çojnë në dispepsi.

Seksionet më poshtë do të shikojnë disa shkaqe të mundshme të stomakut të mërzitur në më shumë detaje.

dispepsi

Termi dispepsi i referohet gjerësisht simptomave të stomakut të mërzitur, siç janë bloating dhe shqetësimi, që ndodhin pas ngrënies së një vakt.

Simptomat e dispepsit ndodhin kur rreshtimi i stomakut irritohet ose i përflakur, gjë që mund të ndodhë nëse një person ha shumë ose shumë shpejt.

Konsumimi i shumë nga ushqimet ose pijet e mëposhtme gjithashtu mund të irritojë rreshtimin e stomakut dhe të çojë në dispepsi:

 • Ushqime me yndyrë të lartë ose me yndyrë
 • pikante Ushqimet
 • Alkooli
 • Kafeina
 • Pije të gazuara

Mund të shkaktojë gjithashtu simptoma GI.

Trakti GI ka një sistem nervor të tij të quajtur sistemi nervor enterik. Sistemi nervor enterik përmban rreth 200-600 milion neurone në muret e traktit GI. Këto neurone ndihmojnë në kontrollin e funksionit të tretjes.

Nervat në traktin GI i përgjigjen hormoneve të stresit në të njëjtën mënyrë si nervat në tru dhe pjesët e tjera të trupit.

Kur truri percepton rrezikun, ai sinjalizon gjëndrat mbiveshkore për të lëshuar hormonet e stresit, të tilla si epinefrina, norepinefrina dhe kortizoli.

Këto hormone kanë disa efekte fizike në trup, duke përfshirë:

 • duke ngadalësuar organet e tretjes dhe kufizimin e furnizimit të tyre në gjak
 • Rritja e rrjedhës së gjakut në Muskujt, truri, zemra dhe mushkëritë
 • Rritja e rrahjeve të zemrës, shkalla e frymëmarrjes dhe presioni i gjakut
 • Dilimi i nxënësve për të përmirësuar vizionin
 • Shtypja e sistemit imunitar
 • Rritja e metabolizmit

Njerëzit që rregullisht kanë nivele të larta stresi mund të pësojnë efektet fizike të hormoneve të stresit. Sipas Shoqatës Psikologjike Amerikane, stresi rrit ndjeshmërinë e një personi ndaj dhimbjes në stomak, bloating dhe nauze. Stresi i rëndë madje mund të shkaktojë të vjella tek disa njerëz.

Ankthi është një përgjigje ndaj stresit, dhe i referohet një ndjenje të tepërt shqetësimi, frikës ose shqetësimi. Njerëzit që kanë ankth mund të përjetojnë një gamë të gjerë të simptomave psikologjike dhe fizike, përfshirë simptomat e GI.

Këto simptoma përfshijnë:

 • nauze
 • Të vjella Trakti i zorrëve
 • Diarre ose kapsllëk

Mësoni më shumë rreth shkaqeve dhe trajtimeve që lidhen me një stomak nervor këtu.

medikamente

disa ilaçe gjithashtu mund të irritojnë rreshtimin e stomakut. Këto përfshijnë:

 • ilaçe anti-inflamatore josteroidale, të tilla si ibuprofen
 • ilaçe për uljen e kolesterolit
 • Medikamentet e presionit të gjakut
 • Mbështetësit e dhimbjes që përmbajnë opioid
 • Shtojcat e hekurit

Simptoma të pakëndshme të GI. Sidoqoftë, njerëzit gjithashtu mund t’i zhvillojnë këto simptoma si rezultat i gastroenteritit, i cili i referohet inflamacionit të zorrëve për shkak të një infeksioni viral, bakterial ose parazit.

Disa kushte të tjera mjekësore që mund të shkaktojnë dispepsi përfshijnë:

 • Sindromi i zorrës së irrituar
 • Sëmundja Celiac
 • Alergjitë e ushqimit ose intolerancat
 • Ulçera të stomakut

Cila është sëmundja e Crohn?

Sëmundja e Crohn është një gjendje inflamatore kronike që dëmton pjesët e traktit GI. Sëmundja e Crohn ndonjëherë mund të ndikojë në stomak, por zakonisht ndodh në pjesën e zorrëve të vogla më të afërt me zorrën e madhe.

Njerëzit që kanë sëmundjen e Crohn mund të pësojnë një stomak të mërzitur dhe dispepsi së bashku me simptoma të tjera të GI, siç janë:

 • Diarre
 • Kapsllëku
 • ngërçe ose dhimbje në bark
 • Humbja e oreksit
 • Humbja e paqëllimshme e peshës
 • Dhimbja e përbashkët

A është sëmundja e Crohn apo diçka tjetër?

Sëmundja e Crohn shkakton simptoma jospecifike për të cilat shumë kushte të tjera mjekësore mund të jenë përgjegjëse. Si rezultat, ndonjëherë mund të jetë e vështirë të tregohet ndryshimi midis sëmundjes së Crohn dhe shkaqeve të tjera të një stomaku të mërzitur.

Njerëzit që shpesh përjetojnë dispepsi duhet të përjashtojnë shkaqe të tjera përpara se të konkludojnë se ata kanë sëmundjen e Crohn. Nëse një person nuk mund të përcaktojë një shkak, ata duhet të flasin me një mjek.

Mjeku mund të diagnostikojë shkakun e stomakut të mërzitur duke pyetur për simptomat e një personi dhe historitë e tyre mjekësore dhe familjare. Ata gjithashtu mund të kryejnë një ekzaminim fizik për të vlerësuar shëndetin e përgjithshëm të personit dhe të kërkojnë shenja të problemeve të GI.

Gjatë një ekzaminimi fizik, mjeku do të matë rrahjet e zemrës së personit, presionin e gjakut dhe peshën e trupit. Ata gjithashtu mund të shtypin në stomakun e personit për të kontrolluar shenjat e bloating, dhimbje ose masa anormale nën lëkurë.

Nëse mjeku mendon se personi mund të ketë një gjendje GI, siç është sëmundja e Crohn, ata ka të ngjarë të porosisin teste laboratorike për të identifikuar gjendjen themelore.

Testet laboratorike që mjeku mund të përdorë për të ndihmuar në diagnostikimin e sëmundjes së Crohn përfshijnë:

 • Testet e gjakut dhe të stoolit
 • Një endoskopi ose një kolonoskopi
 • një skanim CT ose një skanim MRI

Kërkoni një udhëtim në zyrën e mjekut.

Njerëzit që shpesh përjetojnë një stomak të mërzitur mund ta shohin të dobishëm për të ndjekur ushqimin dhe marrjen e pijeve dhe simptomat e tyre. Mbajtja e një regjistrimi të këtyre mund t’i lejojë një personi të identifikojë ushqime specifike dhe pije që shqetësojnë stomakun e tyre në mënyrë që ata të mund t’i shmangin ato në të ardhmen.

Disa mënyra të tjera për të lehtësuar një stomak të mërzitur përfshijnë:

 • Pirja e lëngjeve të qarta, të tilla si uji, çaji i dekafeinuar dhe supa
 • Ushqimi i ushqimeve të buta Kjo nuk do të shqetësojë stomakun, të tilla si orizi i bardhë, molla dhe patate të ziera
 • Shmangia e ushqimit që mund të shqetësojë traktin GI, të tilla si ushqimet pikante, ushqimet me fibra të larta dhe kafeinën

Njerëzit mund të marrin ilaçe antacide mbi-counter (OTC), të tilla si subsalicilate bismuth (pepto-bismol), për të zvogëluar diarre, nauze dhe simptoma të tjera të GI.

Mësoni rreth 21 mjete shtëpiake për një stomak të mërzitur këtu.

Kur të shqetësoheni për një stomak të mërzitur

Në përgjithësi, njerëzit nuk kanë nevojë të shqetësohen nëse herë pas here përjetojnë simptoma të stomakut të mërzitur.

Sidoqoftë, dispepsi kronike, e rëndë ose e vazhdueshme, dhimbja në stomak ose diarre mund të jetë për shkak të një gjendje themelore mjekësore që mund të kërkojë trajtim mjekësor.

një stomak i mërzitur që ndodh së bashku me një ose më shumë nga simptomat e mëposhtme mund të tregojë një problem më serioz:

 • Ethet e vazhdueshme
 • Ndryshimet në zorrë ose zakonet urinare
 • diarre ose të vjella që zgjat më gjatë se një ditë
 • Drita e dritës
 • Një rrahje e shpejtë e zemrës
 • Kontaktoni një mjek

  Instituti Kombëtar i Diabetit dhe sëmundjeve të tretjes dhe veshkave rekomandon që njerëzit të flasin me një mjek ose një profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor nëse përjetojnë simptoma të dispepsi që zgjasin më shumë se 2 javë.

  Një person duhet të kërkojë kujdes mjekësor menjëherë nëse kanë dispepsi dhe ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

 • Të vjella të përgjakshme ose stools
 • Të vjella të shpeshta ose diarre
 • Stools të zeza, të ngjashme me katran Në bark
 • gulçim
 • Vështirësia ose gëlltitja e dhimbshme harmoniqhealth.com
 • Djersitja e tepërt
 • Zonja e syve ose lëkurës

Përmbledhje

Një stomak i mërzitur mund të ketë shumë shkaqe. Zakonisht nuk garanton një udhëtim në dhomën e urgjencës, dhe, në shumicën e rasteve, nuk tregon që një person ka sëmundjen e Crohn.

Në mënyrë tipike, një stomak i mërzitur ndodh si rezultat i disa zakoneve të ngrënies ose një gjendje të vogël mjekësore. Prandaj, është më mirë të përjashtohen shkaqe të tjera të mundshme të stomakut të mërzitur përpara se të konsideroni sëmundjen e Crohn si fajtor.

Simptomat e stomakut të mërzitur shpesh përmirësohen me antacidet e pushimit dhe OTC, siç është pepto-bismol.

Njerëzit që kanë simptoma të stomakut të mërzitur që zgjasin më shumë se 1-2 ditë mund të duan të flasin me një mjek. Infeksionet dhe kushtet e GI mund të shkaktojnë dispepsi.

Sëmundja e Crohn shkakton simptoma jospecifike të GI, të cilat mund ta bëjnë të vështirë diagnostikimin. Mjekët mund të kenë nevojë të kryejnë teste të shumta laboratorike dhe imazhe për të përjashtuar kushte të tjera të mundshme përpara se të diagnostikoni sëmundjen e Crohn.

 • Crohn’s/ibd
 • gastrointestinal/gastroenterologji
 • Ushqimi/dieta